Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au analizat 14 studii, din Statele Unite, Canada şi Africa de Sud, care au inclus, fiecare, între 53 şi 12.000 de copii cu vârste între 6 şi 18 ani.
Dr. Amika Singh şi colegii săi de la VU University Medical Center, Amsterdam, au decis să abordeze această problemă ca urmare a faptului că, în ultimul timp, accentul cade tot mai mult pe învăţare, alocându-se din ce în ce mai puţin timp pentru activităţile în aer liber şi cele care presupun mişcare.
Două dintre cele 14 studii au fost catalogate ca având o calitate superioară şi au indicat clar existenţa unei relaţii între activitatea fizică şi performanţele şcolare.
Este cunoscut faptul că exerciţiile fizice ajută la creşterea fluxului sangvin şi a celui de oxigen la nivelul creierului. Totuşi, specialiştii explică existenţa relaţiei şi prin faptul că exerciţiile fizice ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei şi la reducerea nivelului de stres. De asemenea, dr. Singh a declarat că „atunci când copiii fac sport, învaţă să se supună regulilor şi să le respecte. Astfel, ei devin mai disciplinaţi şi se pot concentra mai bine în timpul orelor”.
Deşi experţii recunosc că va fi nevoie şi de alte cercetări pentru a putea demonstra oficial această legătură, ei afirmă că „este bine ca un copil să fie activ cel puţin o oră pe zi pentru a se menţine sănătos”.
Sursa: BBC